Ik maak mij zorgen over mijn dochter (15) en haar Facebook-vriend (24). Hoe ga ik daarmee om?

Seks
Sociale media

Ik maak mij zorgen over mijn dochter (15) en haar Facebook-vriend (24). Hoe ga ik daarmee om?

Mijn dochter van 15 is Facebook-vriend met een voor mij onbekende. Haar andere vrienden kan ik allemaal plaatsen (school, ballet, handbal, etc.) maar deze jongeman van 24 (volgens zijn profiel) niet. Hij heeft ook een gesloten profiel, ik kan niets zien.

Op haar verjaardag liet hij een berichtje achter, met de tekst "Ik blijf je stalken". Het kan een vreemd gevoel voor humor zijn, er hoeft niets aan de hand te zijn. Maar ik voel me er niet prettig onder.

Hoe ga ik hiermee om? Moet ik het met haar erover hebben? En zo ja, hoe kan ik dat dan het beste aanpakken? Ze is slim, en ik vertrouw haar.

[naam en adres bekend bij redactie]

Het is precies zoals u zegt (en daarom zo lastig voor u): u heeft geen reden om uw dochter te wantrouwen maar over die jongeman van 24 weet u niets. Die kunt u dus niet zomaar vertrouwen. Het gaat om een leeftijdsverschil van 9 jaar, en dat is veel op deze leeftijd. De kans is groot dat hij met meer jonge meiden zulk contact heeft. Uw ongemakkelijke gevoel zou ik serieus nemen en ik zou er zeker met haar over praten.

Als startpunt zou ik gebruiken: het recente geval van die jonge man van 22, die met meer dan 100 meisjes via internet zulk contact had als met uw dochter, en die nu vastzit omdat hij ze heeft verleid tot seksueel gedrag via de webcam. Het begon simpel (half uitkleden) en vervolgens werden de meisjes gechanteerd met die beelden, om hen tenslotte zeer vergaande seksuele handelingen met zichzelf te laten verrichten. (Voor meer informatie over die zaak, zie: het persbericht van 6 september 2012.)

Praat er met haar over hoe dat ook voor al die meiden begon als iets fijns: spannend en leuk om aandacht te krijgen. Misschien zijn ze zelfs ook wel verliefd op hem geworden. Vraag of ze zich dat kan voorstellen. Geef haar de ruimte om te vertellen hoe het bij haar zit, maar accepteer het als ze er niets over wil zeggen.

Vertel haar dat u zich zorgen maakt, omdat mannen van 24 meestal op zoek gaan naar meisjes van hun eigen leeftijd. Alleen wanneer ze problemen hebben, trekken ze naar jongere meiden toe, omdat die nog wat kwetsbaarder zijn. Niet dat uw dochter per se kwetsbaar is (u vindt haar slim en sterk) maar het leeftijdverschil brengt toch overwicht met zich mee. Alleen al omdat hij meer ervaring heeft, terwijl alles voor háár nog nieuw is. Praat zo open mogelijk met haar, over uw gevoelens van zorg, en over wat zij leuk vindt aan deze jongen en het contact met hem.

Vraag ook of ze al eens bedacht heeft wat ze zou doen als ze het gevoel heeft dat het niet meer fijn is, of als ze ineens ontdekt dat er dingen niet kloppen, of als ze onder druk wordt gezet, etc.

Reik haar manieren aan om hulp te vragen voor het geval er iets misgaat en zij u (nog) niet in vertrouwen zou durven te nemen. Bijvoorbeeld: www.meldknop.nl . Ook kunt u onze brochure Verliefd op internet (pdf) uitprinten en aan haar geven.

Vertel dat het nu eenmaal uw natuur en uw taak als moeder is, om zich soms zorgen te maken. Dat het niet uw bedoeling is om haar iets af te nemen wat leuk is, maar dat u hoopt dat ze begrijpt dat u in dit geval op uw hoede bent. En vertel erbij dat u hoopt dat ze naar u toe zal komen als ze uw hulp nodig heeft. Ook als ze iets heeft gedaan waarvoor ze zich schaamt, of waar ze spijt van heeft.

Tot slot is het goed om haar te waarschuwen voor erotische spelletjes voor de webcam. Haar Facebook-vriend kan alle beelden opnemen (als foto's en/of video's), bewaren, verspreiden, of dreigen ze te verspreiden. Dat laatste gebeurde ook in die recente zedenzaak die ik eerder noemde. Het is beter dat ze daar nog niet aan begint, en ermee wacht (als ze het al zou willen) tot ze iemand heeft leren kennen met wie ze een relatie heeft, en die ze ook in het echt kent.

Houd de vinger aan de pols, vraag zo nu en dan eens naar hem, zoals u ook interesse toont in haar andere vrienden. En houd goed in de gaten of u geen plotselinge gedragsveranderingen opmerkt; dat is altijd een belangrijk signaal dat er iets niet pluis is. Blijf in ieder geval zo veel mogelijk in gesprek.

Succes!

afbeelding van Justine Pardoen
Justine Pardoen
Hoofdredacteur Mediaopvoeding.nl en specialist ‘kinderen en media’
Meer over deze deskundige

Reacties

Boudewijn:

Ook kunt u uw dochter doorverwijzen naar de politiechat binnen www.vraaghetdepolitie.nl om hier verdere info over te verkrijgen, en te praten over de strafbaarheid van webcam-seks (sexting).

Anoniem:

hallo
u kunt uw dochter ook dit soort berichten laten lezen.
b.v. in de krant en zelf ff laten lezen. of op i-net stukjes laten
lezen.heb ik met mijn oudste ook gedaan en met de jongste
ga ik dat weer doen.
en erover praten ook als het (nog) niet speelt.
ik heb ook over loverboys gesproken ookal is dit thuis niet aan de orde. want helaas het gebeurt.

Esther:

Niet doen !! met dat voorbeeld beginnen van die man met die 100 meisjes , het meisje voelt nattigheid en gaat niks meer zeggen. Ik vind het echt een slechte tip , sorry. Je kan veel beter algemeen beginnen... langzaamaan over contacten ,facebook en dergelijke beginnen. ( hangt ook zo af van hoe je normaliter al met je dochter dingetjes bespreekt en hoe de vertrouwens band is ) Advies op maat is echt belangrijk en er hoeft natuurlijk niet perse wat aan de hand te zijn. ( ook daarom zou ik niet over het ergste geval gaan beginnen, je geeft geen boodschap van vertrouwen af op die manier )

Reageren

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
CAPTCHA
Voer de tekens uit de afbeelding in om te bewijzen dat je geen spamprogramma bent.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande tekens in.