Mag je foto's van mensen publiceren?

Juridisch
Privacy

Mag je foto's van mensen publiceren?

Mijn zoon heeft een mobiele telefoon waarmee hij kan fotograferen. Mag hij eigenlijk van alles en iedereen foto’s maken en op internet zetten?

[naam en adres bekend bij redactie]

Wie foto’s maakt, mag niet alles zomaar op internet zetten. Als het gaat om bekende mensen, maar zelfs foto’s van kunstwerken, mogen alleen gepubliceerd worden met toestemming van rechthebbenden, omdat het gaat om een commercieel belang.

Maar ook foto’s van onbekenden, of de eigen vrienden kunnen niet zomaar gepubliceerd worden, omdat ook dan rekening gehouden moet worden met de belangen van geportretteerden: iemand kan vinden dat hij te schande gezet wordt of in zijn privacy geschaad.

Het beste is dus om uw kind te leren dat je wel foto’s kunt maken voor eigen gebruik, maar dat je altijd eerst toestemming moet vragen aan degene die op de foto staat, voordat je de foto op internet publiceert of doorstuurt aan anderen.

Meer weten over privacy, auteursrecht en portretrecht? Zie www.iusmentis.com.

afbeelding van Justine Pardoen
Justine Pardoen
Hoofdredacteur Mediaopvoeding.nl en specialist ‘kinderen en media’
Meer over deze deskundige

Reacties

Anoniem:

Mijn ex schoonvader zet foto's van mijn kinderen op internet, hij heeft zelf een advertentie geplaatst op marktplaats en zelfs daar een foto van mijn dochter bij gezet.
Ik heb al jaren geen contact meer met hem, en de kids ook niet, ik wil niet dat hij foto's gebruikt van mijn kinderen,
Nou heeft hij op zijn facebook uit pesterigheid weer een foto geplaatst van mijn dochter, ook deze foto is door iedereen te bekijken.

Ik heb geen zin om elke dag diverse site na te lopen of daar mss een foto van mijn kinderen op staan.

Kan ik aangifte doen? zo ja doen ze daar ook wat mee dan?

Ik heb hem middels door sms, telefoontjes, en mails op de hoogte gesteld dat hij foto's moet verwijderen, ook hier krijg ik geen reactie op.

Anoniem:

hallo,

er worden fotos geplaats van mijn kinderen en van mij op een hyves.
Ik heb netjes gevraagd of ze de fotos waar wij op staan willen verwijderen maar dit wordt genegeerd.
Het is namelijk misleidend en verwarren want dit zijn fotos van toen we bij die vereniging zaten en inmiddels zitten wij bij een andere vereniging ( we zijn destijds op een hele vervelende manier daar weggegaan)

cozijns sabrina Anoniem:

Er werd een foto van mijn 9jarige dochter als profielfoto gebruikt op facebook.Het profiel waarover het gaat is niet van mijn dochter.De persoon in kwestie heeft ook het adres eraan toegevoegd.Ik wil weten wat ik moet doen en waar ik moet zijn om dat te laten verwijderen? dank u

Dries:

Heb je al geprobeerd contact met Facebook op te nemen?

Anoniem:

ex heeft naakt foto.s op facebook gezet word dat verwijdederd.
vriendelijk bedankt.

Anoniem:

Ik zou willen weten of een balletschool zonder toestemming foto's in lessen mag maken van jonge kinderen in balletpakjes en deze wederom zonder toestemming op een openbare Facebookpagina mag zetten. Het gaat om foto 's uit lessen die niet openbaar zijn en worden door de docent zelf gemaakt. Deze foto 's worden ook gebruikt voor reclame materiaal. Ik ben benieuwd naar reacties.

Redactie:

Nee, dat mag absoluut niet. Alle scholen, dus ook balletscholen, zijn wettelijk verplicht om ouders vooraf toestemming te vragen voor het publiceren van foto's van kinderen. Dit is geregeld in de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp).

Henk Boeke - redactie Mediaopvoeding.nl

Anoniem:

Mijn schoonzusje van 21 (thuiswonende) zet telkens fotos op facebook van mijn zoontje van 8 maand. Wij willen geen fotos van hem op internet, we hebben haar tig keer gewaarschuwd en elke keer verwijderde ze het weer na een fikse ruzie. Maar ze doet het elke keer weer, ongevraagd.. ze heeft ons op alle mogelijkheden geblokkeerd zodat we niets kunnen zien. Bekenden van ons zijn ook geblokkeerd zodat die niets kunnen zien en vervolgens tegen ons kunnen zeggen. Op Facebook kun je alleen meldingen maken, waar er verder niets aan word gedaan. Haar ouders treden niet streng genoeg op. Want ze doet het elke keer weer.

Wat kan ik hier aan doen?

Anoniem:

Als mijn ex fotos op facebook zet van mij mag ze dat wel of niet

Reageren

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
CAPTCHA
Voer de tekens uit de afbeelding in om te bewijzen dat je geen spamprogramma bent.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande tekens in.