Verzonnen identiteit op Hyves - onschuldig experimenteergedrag of niet? (12 jr)

Vriendschappen

Verzonnen identiteit op Hyves - onschuldig experimenteergedrag of niet? (12 jr)

Mijn zoon gebruikt Hyves sinds groep 8. Hij heeft (door een lichte vorm van autisme) niet veel vrienden. Ook op Hyves niet. Dat vindt hij jammer, hij wil zo graag gewoon zijn.

Nu (hij zit inmiddels in de brugklas) blijkt hij een nieuw account aangemaakt te hebben, met een foto van een enorme spetter. Hij heeft er een naam en een leeftijd (15) bij verzonnen en heeft honderden vrienden.

Ik ben blij dat hij dat verteld heeft, en dat heb ik hem ook gezegd. Maar wat moeten we hier verder mee? Is dit onschuldig experimenteergedrag en moet ik hem zijn gang laten gaan? Hij blijkt op Hyves dus wel te begrijpen hoe je aan veel vrienden komt... We hebben al gepraat over wat 'vrienden' nu eigenlijk zijn, en hoeveel waarde zulke 'vrienden' hebben.

[naam en adres bekend bij redactie]

Als ik het goed begrijp, heeft uw zoon zichzelf een nieuwe, fictieve identiteit aangemeten van een knappe jongen van 15, terwijl hij zelf 12 is en in de brugklas zit. Ook heeft hij de ervaring dat die nieuwe identiteit hem ineens veel nieuwe online-vrienden heeft opgeleverd. U zegt terecht zelf al dat hij blijkbaar ontdekt heeft hoe je met een beetje manipulatie op zo'n sociale netwerksite veel vrienden kunt krijgen, terwijl dat in zijn gewone leven een stuk moeilijker is.

Niet alleen vind ik de actie van uw zoon getuigen van een grote creatieve intelligentie, maar ook van lef. Het is niet helemaal duidelijk waarom hij dit gedaan heeft (frustratie, nieuwsgierigheid?), maar de ervaring is waardevol. Hij leert erdoor hoe relatief het is om online veel vrienden te hebben: fluitje van een cent, als je weet welke dingen dan belangrijk zijn. En als het alleen zou komen door het knappe uiterlijk van het door hemzelf gecreëerde alter ego, dan is de conclusie dat vriendschap online wel heel oppervlakkig is.

Toch denk ik dat hij wel voelt dat er meer achter zit: alleen een knappe foto is echt niet genoeg. Misschien gedraagt hij zich online ook anders. Misschien is hij vriendelijker, staat hij meer open voor anderen, is hij minder bang, voelt hij zich minder kwetsbaar, minder beoordeeld en minder veroordeeld. Dat zou allemaal zomaar kunnen, en ook dat is leerzaam voor hem. Praat hier ook maar eens over.

Juist door erover te praten met u, moet hij bewust nadenken over wat er aan de hand is en hoe je problemen kunt oplossen, en daar leert hij nog meer van. Het is wel fijn dat u het signaal heeft opgepakt dat hij wilde praten: hij heeft u immers niet voor niets verteld over deze Hyves, en daardoor heeft u een goed gesprek gehad over de waarde van vriendschap.

Al met al denk ik dat er niet zoveel aan de hand is. Hij heeft het met zijn autisme misschien moeilijker dan andere kinderen, maar er zijn heel veel kinderen die het moeilijk vinden om vriendschappen te sluiten en te behouden. Juist op deze leeftijd gaan ze zich ook afvragen wat vrienden waard zijn, gaan ze elkaar en zichzelf onder de loep leggen. Iedereen moet vaardigheden ontwikkelen voor het aangaan van relaties; dat komt niemand zomaar aangewaaid, en het opdoen van teleurstellende ervaringen hoort daar ook bij.

Grijp de kansen die u heeft om hem van alles te leren over sociaal gedrag. Wanneer is zo'n nep-Hyves nog een onschuldig spel en wanneer wordt het misleidende manipulatie van anderen, die daardoor gekwetst kunnen worden?

Misschien is dit ook wel het moment om die nep-Hyves nu te beëindigen. Het zou mooi zijn als hij daar zelf toe besluit, naar aanleiding van jullie gesprekken. Help hem daarbij door te praten over hoe hij het succes dat hij met deze Hyves-actie gehad heeft, nu kan omzetten in zijn dagelijks leven.

Succes gewenst!

afbeelding van Justine Pardoen
Justine Pardoen
Hoofdredacteur Mediaopvoeding.nl en specialist ‘kinderen en media’
Meer over deze deskundige

Reacties

Reageren

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
CAPTCHA
Voer de tekens uit de afbeelding in om te bewijzen dat je geen spamprogramma bent.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande tekens in.