Waarom heeft Google de Gmail van mijn zoon afgesloten?

Juridisch
Techniek

Waarom heeft Google de Gmail van mijn zoon afgesloten?

Dit weekend bleek opeens dat de Gmail van mijn 10-jarige zoon het niet meer deed. Hij voldeed opeens niet meer aan de leeftijds-eisen van Google-accounts.

Omdat ik zelf vind dat hij Gmail best mag gebruiken, heb ik het geactiveerd door 30 dollarcent te betalen met mijn creditcard en mijn eigen leeftijd in te vullen. Ik ben tenslotte de eigenaar van het account zolang hij minderjarig is.

Wat is hier aan de hand?

[naam en adres bekend bij redactie]

De Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) zegt dat een bedrijf pas gegevens van kinderen jonger dan 16 mag opslaan na toestemming van de ouders. Strikt genomen had Google dus gelijk om de Gmail van uw zoon af te sluiten (omdat ze in eerste instantie nog geen expliciete toestemming van u hadden). Maar dat Google zich nu zo opvallend aan de wet houdt, is wel opmerkelijk.

CBP doet er niets aan

Andere bedrijven (zoals Hyves, toen dat nog bestond) zeggen soms: "Door op Registreren te klikken, verklaar ik toestemming te hebben van mijn ouders".

Of die toestemming er ook echt is, wordt niet gecontroleerd. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) laat dat zo. Ze geven daarvoor twee redenen (we citeren de woordvoerder):

  • "ten eerste omdat leeftijdscontrole en ouderlijke toestemming eenvoudig te omzeilen is en daarmee tot schijnveiligheid leidt";
  • "ten tweede omdat het CBP het belangrijker vindt dat kinderen hun echte leeftijd opgeven, waardoor sociale netwerksites ze beter kunnen adviseren en beschermen." (einde citaat)

Met andere woorden: het CBP doet bewust niets, omdat ze de privacy-nadelen van wél iets doen zwaarder vinden wegen dan de voordelen die het zou hebben om 'toestemming van de ouders' te handhaven.

Volgens het boekje

Het ziet ernaar uit dat Google het helemaal volgens het boekje doet. Kinderen hebben immers geen credit card. Als daarentegen de ouders een - symbolisch - bedragje storten via hun credit card, heeft Google de toestemming zwart op wit.

Daardoor lopen kinderen die Gmail gebruiken (en dat zijn er zeer veel, ook via school) echter wel het risico dat ze hun mailbox niet meer in kunnen.

Dat uw kind - en andere kinderen - plotseling worden afgesloten, ligt volgens Google aan "de noodzaak om aan de regels te voldoen". (Lees: ze willen niet hetzelfde gedonder krijgen als Microsoft, met rechtszaken en hoge boetes.) De introductie van Google+ heeft er echter ook mee te maken.

Google+

Het nieuwe sociale netwerk Google+, bedoeld om de concurrentie met Facebook aan te gaan, is niet voor kinderen jonger dan 18, maar als je het probeert en je registreert, voer je je leeftijd in.

Google ziet dan je leeftijd en zal je - als je jonger bent dan 16 - voor al hun diensten waarvoor persoonlijke gegevens worden verzameld, dus ook Gmail, afsluiten.

Als dat onverhoopt gebeurt, rest er niets anders dan wat ú heeft gedaan:

  • het Gmail-adres op uw naam zetten
  • uw eigen leeftijd invullen
  • en betalen met uw credit card ter verificatie. (Houd er wel rekening mee dat u daarmee zelf verantwoordelijk bent geworden voor alles wat uw zoon met of via dat adres doet.)

Waarschuwing

Het ziet ernaar uit dat een account aanmaken bij Google+ als trigger werkt voor het afsluiten van Gmail-accounts (als het leeftijdscriterium geschonden wordt).

We raden ouders - maar vooral ook scholen - aan om hier goed rekening mee te houden. Voor je het weet zijn leerlingen niet meer bereikbaar.

Zelf raadt Google trouwens aan dat scholen beter Google Apps for Education dan Gmail kunnen gebruiken. De school wordt dan beschouwd als verantwoordelijke of eigenaar (van de persoonsgegevens), waardoor het bovengenoemde probleem zich niet voordoet.

afbeelding van Remco Pijpers
Remco Pijpers
Drs. Remco Pijpers is specialist 'jeugd en digitale media'. Hij is strategisch adviseur bij stichting Kennisnet, waar hij zich bezighoudt met digitale vaardigheden in het onderwijs.
Meer over deze deskundige

Reacties

Raoul Teeuwen:

Begrijp ik het goed dat, zolang je tegen je kind zegt dat ze zich maar niet proberen aan te melden bij Google+, dat het dan geen probleem oplevert?

Maar omdat de kans aanwezig is dat je je aanmeldt bij G+ zonder er bij na te denken: Remco, heb jij of iemand in je netwerk contacten met Google? Om ze te vragen te kijken of dit anders kan? Ik denk dat veel kinderen onder de 16/18 Gmail gebruiken. Dat kan wat CBP betreft dus prima geregeld worden, zoals je beschrijft. Alleen omdat er nu een extra dienst bij komt, worden een hoop ouders zo lastig gevallen met de door jou beschreven aktie?

Of wil Google graag dat alle ouders vanwege dit effect hun kinderen adviseren met Hotmail etc te werken?

(fijn die Captcha: al 2 maal fout, terwijl ik toch echt mijn best doe....voelt direct als op http://www.dutchcowboys.nl/google/23380 )

Remco Pijpers - redactie Mediaopvoeding.nl:

Dag Raoul,

Het antwoord op je eerste vraag (of aanmelden bij Google+ problemen kan geven) is dus: ja, omdat G+ als trigger lijkt te werken voor Gmail.

Met Google hebben we goed contact hierover, en we doen ons best om te voorkomen dat ouders en kinderen in de problemen raken. Dit verhaal krijgt nog een - hopelijk positief - vervolg.

Gerald:

Kan met expliciet accoord van mij als ouder niet de echte leeftheid van het betreffende kind behouden worden? Dit veroorzaakt dat volwassenen ineens meerdere accounts hebben die in de praktijk dan gebruikt worden door kinderen. Ook een vorm van schijnveiligheid, want net als de eerdere ouder mogen mijn kinderen ook de account blijven gebruiken.

Jo:

Wij hebben dit gisteravond ook aan de hand gehad. Kon ik in eerste instantie niet geloven. Het lijkt er op dat dit soort dingen automatisch gebeurt zonder dat Google Nederland de implicaties hiervan ziet. Dit is de eerste keer sinds de toestanden rond het verzamelen van gegevens via google maps dat Google negatief in de publiciteit komt. Jammer dat ze niet openbaar reageren met een duidelijke stellingname. Nu moet eenieder maar gissen naar de beweegredenen van Goolgle.

erik:

Mij dochter van 10 heeft nu hetzelfde probleem met gmail maar ik heb daar zelf toestemming voor gegeven.
nu heb ik geen creditcart dus kan ik dit zo niet oplossen.
Als het zo is dat ze er gezien de leeftijd niet mee mag werken vind ik wel dat er ten eerste een waarschuwing aan vooraf had moeten gaan zodat ze de info die ze wil bewaren (mailtjes,contactpersonen etc) eruit had kunnen halen.
Kan ik over dit onderwerp op de hoogte gehouden worden want er resten nog 25 dagen voordat alles weg is.
of is er een andere manier om het te kunnen activeren?

mvg erik

Albert:

Blijft een rare zaak: omdat Google koppelverkoop toepast kan mijn zoon niet meer op gmail. Alleen door de geboortedatum te wijzigen, en dus feitelijk te liegen kun je het behouden. Google moet deze koppeling gewoon loslaten voor kinderen onder de 16 jaar, en bovendien niet naar een amerikaanse site verwijzen als je meer informatie zoekt. We vallen toch onder nederlands recht.

Jan Flokstra:

Helaas is mijn zoon ook slachtoffer van deze.naar m.i., volledig overbodige actie van Google. Als Google zijn voorwaarden wijzigt is het wel net zo netjes om dit te laten weten aan iedereen die al een account heeft. Kinderen die geïnteresseerd zijn in alles wat met Internet,computers en mobiele telefoons heeft te maken, proberen regelmatig iets uit. Als je dan wilt kijken of Google+ iets voor jou is heb je de poppen aan het dansen.

Je kunt naar mijn mening niet een bestaand account afsluiten zonder dat je de klant, want dat is wat wij zijn, te informeren welke consequenties dit heeft.

Het lijkt erop dat Google maling heeft aan zijn klanten van nu en de toekomst. Helaas het zij zo.

joost:

ik heb dit probleem ook
ik ben 14
ik moet 16 zijn
wat een onzin
iemand eenig iedee hoe je het account weer activeer
ik heb geen google + of zo
gr joost

madelief:

Mijn kinderen hebben dus nu ook dit zelfde probleem, zonder enige waarschuwing. Ik heb geen credit kaart, geen zin in veel adressen op mijn naam.En zij zijn dus nu al hun mail en contacten kwijt. Lekker dan! iemand heeft op google + geklikt, ik zat er bij. Is er ook ergens een manier, buiten die met de credit kaart om iig hun contacten terug te krijgen?

Gert-Jan:

Zelfde probleem..

Reactie van Google (standaard brief) geeft alleen de mogelijkheid voor vrijgave aan. Ze gaan volledig voorbij aan het feit dat ook kinderen tegenwoordig niet meer zonder een mail account kunnen. Bij het aanmaken van het gmail account bestond deze grens nog niet.

Wij hebben niet om deze koppeling tussen Google diensten gevraagd. Kan een bedrijf dit zomaar doen? Bij het openen van dit mail account zijn er toch "afspraken" gemaakt -> ik ging akkoord met de algemene voorwaarden. Zelfs nu staat er in die voorwaarden geen leeftijdsgrens, hier kom je bij het aanmaken van een account pas achter.

Bart:

Wellicht kunnen ze dit idd wel zomaar doen, ja. En kunnen ze zich daarbij nog wegsteken door te verwijzen naar hun "wettelijke verplichtingen".

Beetje de andere kant van de Google-moloch medaille en zijn z.g. gratis diensten die uiteindelijk toch ook geld moet opleveren door je persoonlijke info te exploiteren... Met daarbij hun belang om zich officieel niet in te laten met "wettelijk bepaalde onrijpe consumenten" onder de 13 of 16 jaar...

Als ouder die al jaren een trouwe gebruiker is (en ambassadeur) van die Google diensten is, moet ik zeggen dat ik nu toch ook wel even een "wake-up" gekregen heb. Heb me daarom voorgenomen om meer alternatieven te gaan gebruiken (FireFox ipv Chrome, open email ipv GMail, dropbox ipv GDrive, ...)

Natasja:

Google/Gmail had naar mijn meing dan ook kunnen vragen om een akkoord van de ouders te faxen(incl handtekening of legitimatie) als je dat ook kan doen om aan te tonen dat je 16 jaar of ouder bent

Mijn zoontje wilde op youtube een account koppelen en is nu ook zijn mailbox kwijt en alle mails die daarin terecht komen

echt waardeloos dat die kinderen het op zo'n manier ontnomen word

Ik heb namelijk geen zin om van ieder spel of site waar hun zich registreren plat gebombadeerd te worden met mails

Wel had ik hem als label aan mijn eigen mailbox gekoppeld zodat ik wel in de gaten kon houden of er geen rare mails binnen kwamen

Zonde en een gemiste kans wat mij betreft

Anoniem:

Te zot voor woorden. Ik heb een eigen domeinnaam en mijn kids (bijna 16 jaar, maart 2013) een eigen email adres gegeven en daaronder hangt dan hun hotmail account, live account e.d. Dat email adres is door google aangemerkt als google account email adres. Nu door google+ en hangout (en dan door naar YouTube) geblokkeerd. Mijn dochter is virtueel vermoord want niet alleen kan ze niet meer bij haar email, contact personen, google drive, agenda en daarmee haar synchronisatie naar haar mobieltje maar ook wij - als ouders - zijn haar agenda in onze agenda kwijt. Die domeinnaam is eigendom en dat is mij nu ontnomen. O n b e g r i j p e l i j k dit te kunnen en mogen doen zonder kennisgeving aan de eigenaar, beheerder en gebruiker vooraf.
Tot twee maal toe een verbeter actie a $ 0,30 gedaan maar tot nu toe niet geaccepteerd ! ! !
Ik ben boos.

Ivo:

Ik heb hetzelfde meegemaakt met een organisatie-account. Ik wilde youtube toevoegen als dienst en vulde de startdatum van de organisatie in bij de geboortedatum. Alles geblokkeerd, ook gmail.
Vervolgens krijg je de optie om de account vrij te maken door te betalen met credit card, een id-bewijs bij te voegen en te mailen of een id-bewijs per post op te sturen. Ik heb direct op internet gezocht en las dat Google inderdaad een leeftijdsverificatie doet. Daarna heb ik mijn rijbewijs gescand en aan het meld-formulier gehangen. Vervolgens kreeg ik een foutmelding en begon bij mij het wantrouwen te groeien dat hier misschien sprake is van phishing en dus een poging tot identiteitsfraude. Nachtje slecht geslapen en daarna met Google Nederland gebeld. Daar krijg je echter niemand aan de telefoon. Doorverbinden met de receptie leidt ertoe dat de verbinding wordt verbroken
Op internet lees ik niets over fraude met die leeftijdsverificatie. Maar ik lees ook niet expliciet het tegenovergestelde, namelijk dat Google vraagt naar een id-bewijs, behalve dan op een webpagina die (ogenschijnlijk) van google zelf is. Met andere woorden: wees alert!!!
Ik heb inmiddels aan mijn banken doorgegeven het rijbewijs niet meer te accepteren als id-bewijs. Voor het overige hoop ik maar het beste. Mijn google-account is nog steeds geblokkeerd en wordt binnen een maand verwijderd. Heel fijn.

Anoniem:

Maar even samengevat: het Google-account van onze zoon is nu (zonder voorwaarschuwing) geblokkeerd en wordt over 29 dagen verwijderd, deze gebruikt hij ook voor school, voor YouTube, voor Facebook en voo Xbox live-account. Over 29 dagen is alles weg. Wat kunnen wij nu nog doen? Hij is 15 1/2.

Terry Vogelaar:

Allemaal heel herkenbaar. Mijn dochter wordt in mei 16 en ook haar account is geblokkeerd. Ze heeft het nodig voor o.a. haar Android-toestel. Er staat op de support-site dat een ouder/voogd toestemming kan geven, maar ik heb lang gezocht en diverse pogingen gedaan, en het is niet gelukt. Er staat alleen dat het kan; niet hoe het moet.

We waren toch al niet echt tevreden over Android, dus we overwegen nu om over te stappen op een iPhone.

Ongelofelijk dat zo'n groot bedrijf zoiets simpels zo slecht geregeld heeft. Dit gaat hen klanten kosten.

Henk Boeke:

Reactie voor Ivo (die bang was voor phishing) - Google zond ons het volgende antwoord:

"Gelet op de omschrijving van de herstelprocedure en wat daaraan voorafging door deze gebruiker, is het zo goed als zeker de echte procedure die Google gebruikt. Een screenshot zou 100% zekerheid kunnen bieden.

In sommige gevallen kan het gebeuren dat mensen die de leeftijdscorrectieprocedure willen doorlopen, een foutmelding krijgen. In dat geval is het verstandig om cache en cookies te verwijderen of om het in een andere browser te proberen.
["cache en cookies verwijderen" = http://support.google.com/accounts/bin/answer.py?hl=nl&answer=32050]

Meer informatie over de leeftijdsvereisten voor een Google-account treft u hier aan en in dit artikel staat hoe u een per ongeluk verkeerd ingevulde leeftijd kunt herstellen.
["hier" (leeftijdsvereisten) = http://support.google.com/accounts/bin/answer.py?hl=nl&answer=1350409]
["dit artikel" (verkeerde leeftijd herstellen) = http://support.google.com/accounts/bin/answer.py?hl=nl&answer=1333913]

Als deze gebruiker een kopie van het identificatiebewijs heeft ingestuurd (zoals hij schrijft), zal hij waarschijnlijk snel weer toegang krijgen."

[Was getekend: Mark Jansen, Communications & Public Affairs Manager, Google Benelux]

Sander:

Nah,

wij hebben een tweeling van 11, die ook te maklen hebben met de leeftijdsverificatie. Ik wil best 2x 30 dollarcent overboeken, maar vraag me af of dat kan: Wordt mijn creditcard gekoppeld aan het account van één van beiden, aan beiden of aan geen van beiden?
Weet iemand het antwoord daarop?

Anoniem:

hey,

Ik ben zelf 14, ik heb via blogger een blog gemaakt net als mijn mede leeftijdsgenoten. Maar nu krijg ik een bericht dat mijn google account is geblokeerd. Wat gebeurt er nu met mijn blog? ik heb zoveel tijd er aan besteed! Mijn ouders hebben geen creditcard wilt iemand me alstublieft gaan informeren. Ik vind het zo erg dat iets waarmee ik zoveel tijd aan besteed binnen 30 dagen wordt geblokkeerd :(

Anoniem:

Hallo,
Ik ben 15 jaar en ik gebruik al meerdere jaren Gmail. Ik zag laatst dat ik voor Gmail nog steeds een verkeerde geboorte datum gebruikte, dus veranderde ik het in mijn eigen. Maar toen blokkeerde google mijn account, en ik moet dringend in mijn mail voor een belangrijk project voor school, maar ik kan daar dus niet bij. Mijn ouders willen niet hun gegevens aan google geven want ze vertrouwen het niet. Is er een andere oplossing?

Henk Boeke:

Beste Anoniem van 15 jaar, "Eigen schuld dikke bult" klinkt natuurlijk wel erg lullig, maar eigenlijk komt het daar toch wel op neer natuurlijk.

Je hebt er zélf voor gekozen om gebruik te maken van een gratis dienst (die zijn geld verdient met gepersonaliseerde reclame) waar je geen enkele rechten aan kunt ontlenen. Diensten waar je wél rechten aan kunt ontlenen, kosten nu eenmaal geld.

Het enige wat je kunt doen in dit geval, is dus een ander e-mail account gebruiken. En dan bij voorkeur een account waar je geld voor betaalt. Zodat je kunt reclameren als er dingen gebeuren die je niet wilt.

Ouder:

Hetzelfde probleem gehad met het account van mijn dochter (waar inderdaad ook veel werk voor school op stond).
Na het nodige speurwerk leek het er inderdaad op dat het van google.com zelf kwam.
Uiteindelijk de procedure doorlopen om de blokkade op te heffen en betaald met creditcard.
Het account was meteen weer toegankelijk. Ik heb het idee dat het sturen van id bewijs ook wel zal werken maar ze zeggen dat het dan enkele dagen kan duren voordat je weer toegang hebt. Het moet namelijk handmatig verwerkt worden.

Succes allemaal

jet vonk:

Hier hetzelfde probleem. Maar ik heb geen creditcard kan ik die van mijn zus hier evt voor gebruiken? Weet iemand dit?

Reageren

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
CAPTCHA
Voer de tekens uit de afbeelding in om te bewijzen dat je geen spamprogramma bent.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande tekens in.