Wordt mijn zoon gewelddadig van Call of Duty black ops? (13 jr)

Gamen
Geschiktheid
Geweld

Wordt mijn zoon gewelddadig van Call of Duty black ops? (13 jr)

Wordt mijn zoon (13) gewelddadig als ik hem Call of Duty black ops laat spelen?

Hij vraagt af en toe aan mij of hij een van die first-person shooters mag kopen (waaronder het meest Call of Duty).

Ik blijf nee zeggen, omdat ik vind dat mensen neerschieten gewoon niet kan! en bovendien is het voor 18 jaar en ouder.

Maar het probleem is eigenlijk dat hij naar een vriend gaat en daar meestal de hele middag Call of Duty gaat spelen. Dus eigenlijk weet ik niet of het nog zin heeft het te verbieden...

[naam en adres bekend bij redactie]

Zoals u zelf al zei, hebben Call of Duty en soortgelijke spellen meestal een PEGI leeftijdsclassificatie van 18 jaar vanwege 'geweld'.

Games kunnen volgens PEGI om verschillende redenen 18 jaar bij geweld krijgen. Het kan gaan om:

 • hard en grof of zelfs sadistisch geweld tegen mensen of dieren;
 • zinloze moordpartijen van mensen;
 • hard geweld tegen mensen die zich niet kunnen verdedigen;
 • of seksueel geweld, zoals verkrachting of aanranding.

"Het is maar een spelletje"

Sommige ouders (én veel kinderen zelf overigens) denken dat geweld in games niet of nauwelijks effect heeft, omdat het "maar een spelletje" zou zijn. Ook zijn er wetenschappers die vinden dat het effect-onderzoek nog steeds geen hard bewijs heeft geleverd, en we in de discussie over de tere kinderziel ook weer niet moeten overdrijven.

Toch is voorzichtigheid geboden, want ook van simulaties kunnen mensen leren.

Bovendien hebben games juist diverse kenmerken die de leereffecten kunnen versterken:

 • de speler moet het geweld steeds opnieuw tot in perfectie oefenen om verder te kunnen komen;
 • je krijgt punten of nieuwe levels voor het geweld;
 • ernstige consequenties van het geweld worden niet getoond.

Rol van de leeftijd

Net zoals Kijkwijzer voor film en televisie, past PEGI leeftijdsclassificaties toe op computerspellen om risico’s bij jonge spelers te voorkomen.

Uit onderzoek is namelijk bekend dat gewelddadige scènes (van het type zoals hierboven beschreven) bij kinderen jonger dan 18 jaar een vertekend beeld op kunnen leveren van de ernst van geweld in de werkelijkheid.

Hoewel kinderen wel weten dat het maar een spel is, kunnen ze tegelijkertijd toch gaan denken dat het niet zo erg is om een ruzie met geweld op te lossen, of om zelf een beetje ruwer te zijn als ze ruzie of onenigheid hebben.

Uw eigen kind

Of uw eigen kind ook gewelddadig wordt van dit soort spellen kan ik niet zeggen, omdat ik hem niet ken. Het uiteindelijke effect hangt namelijk (mede) af van het type kind. En van het type ouders, maar daarover straks meer.

Sommige kinderen lopen meer risico om beïnvloed te worden door het geweld in spellen dan andere kinderen.

Uit onderzoek weten we dat er meer risico is bij:

 • jongens;
 • jonge kinderen;
 • kinderen die een voorkeur hebben voor gewelddadige spellen;
 • kinderen die de spellen realistisch vinden en zich sterk vereenzelvigen met de hoofdpersonen van de game;
 • kinderen die moeite hebben om zich in anderen in te leven en te begrijpen wat voor emotionele schade het geweld bij een slachtoffer aanricht.

Omgekeerd is er juist minder risico in de volgende gevallen:

 • als kinderen afstand kunnen nemen van het geweld in games;
 • als kinderen goed met hun ouders overweg kunnen;
 • als ouders afspraken maken over welke games wel of niet gespeeld mogen worden;
 • als ouders uitleg geven over de ernst van het geweld in de games.

Goede afspraken maken

Het is dus belangrijk dat u goede afspraken maakt met uw kind over welke games hij mag spelen. Voor games met 18 jaar is hij duidelijk nog te jong. Zulke games kunt u verbieden, maar u moet ook goed uitleggen waaróm u ze verbiedt.

Alleen een verbod uitspreken kan de spellen alleen maar aantrekkelijker maken. Daarom moet u ook uitleggen wat u van die spellen vindt, en wat de risico’s zijn.

Laat uw kind ook zijn mening geven, maar als u vindt dat de spellen te grof zijn moet u daar voorrang aan geven. U kunt als alternatief aandragen dat games met een 12 wel gespeeld kunnen worden. Laat uw kind zelf bedenken welke van die games dan wel voldoende uitdaging bieden.

Drie tips tot slot

 1. Om ervoor te zorgen dat uw kind de 18+ games niet alsnog bij vriendjes gaat spelen, is het goed om ook met die vrienden en de ouders van die vrienden duidelijke afspraken te maken.
 2. Als u het gesprek met uw zoon over dit soort spellen aangaat, is het goed als u daar een rustig moment voor uitkiest.
 3. Als uw zoon aan het spelen is, en als u er op dat moment tussendoor komt, is de kans groot dat hij extra gefrustreerd raakt en niet openstaat voor uw verbod en argumenten. Beter is het dus om een moment te kiezen dat u goed contact met hem heeft.

Ik wens u veel succes met het handhaven van uw afspraken!

Naschrift d.d. 18 maart 2014

Discussie gesloten. Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk.

Redactie Mediaopvoeding.nl

afbeelding van Peter Nikken
Peter Nikken
Prof. dr. Peter Nikken (1960) is psycholoog en gespecialiseerd in de invloed van media op de ontwikkeling van kinderen. Hij is bijzonder hoogleraar Mediaopvoeding aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (ESHCC). Daar houdt hij zich in het bijzonder bezig met hoe ouders hun kinderen begeleiden bij het gebruik van de media en welke ondersteuning ouders bij de mediaopvoeding kunnen gebruiken.
Meer over deze deskundige

Reacties

Kristian:

Sorry hoor maar wat een onzin, ik ben nu 17 en speel al sinds ik 13 was cod, daar ben ik echt niet geweldadig van geworden hoor. Zo'n spel kan geen kwaad. Zeker omdat cod totaal geen realistische shooter is. Overmatig bloed en geweld komt in black ops niet voor. Wel zou ik als ouder oppassen als hij een headset wilt. Vaak hoor ik vele hoge piepstemmen die je dan helemaal verrot schelden alleen maar om stoer te doen tegen hun vriendjes, als hij zon ding wilt/heeft zou ik soms even checken of hij ook niet zo bezig is. Of telkens als hij scheld moet hij 50 cent in een potje doen ofso, heeft voor mij ook gewerkt ;)

Erik:

Ik moet zeggen dat ik het eens ben met Kristian. Geweld in een spel is totaal, maar dan ook volledig, anders dan in het dagelijks leven.

"De speler moet het geweld steeds opnieuw tot in perfectie oefenen om verder te kunnen komen". Is dat echt een argument om aan te tonen dat een speler agressie gaat vertonen in het dagelijks leven? Het enige wat je oefent is hand-oog coördinatie en reactiesnelheid: het is niet echt!

Je wordt geen getrainde militair van een spel. Maar het is zeker nodig om goede afspraken te maken over de hoeveelheid tijd die een jong (of ouder) iemand achter een computer doorbrengt. Gewoon: met mate!

Milan:

Sorry hoor, maar ik vind het totale onzin die pegi 18+.
Ik ben nu 18, maar tegenwoordig game ik nauwelijks, dus als je ouder bent dan 18 dan game je al bijna nooit meer. Dus ze lopen veel geld mis.

André:

Bovenstaande reacties zijn van gamers en zij zien vanzelfsprekend niets verkeerds in het spel. Mijn ervaring is minder positief. Mijn stiefzoon (12 jaar) heeft het spel sinds februari. Wij wilden het verbieden, maar ook hij ging bij vriendjes dit spel spelen.

Sinds we dit spel in huis hebben, is hij bij het minste of geringste boos en agressief. Ook op school hebben ze problemen met zijn gedrag en zijn cijfers worden steeds slechter. Ik weet niet of dit alles door het spel komt, maar het valt wel op. We gaan nu het aantal speeluren terugschroeven.

h.bloemendaal:

Hoi iedereen,

ik schrijf voor het christelijke jongeren/opinieblad X[ist] in Christ en op dit moment ben ik bezig met een artikel over geweld in (first person shooter) games als Call of Duty of Battlefield . Graag zou ik een jongere (tussen de 16 en 23 jaar) die dit spel speelt interviewen - telefonisch of via de mail - en een ouder die een kind heeft die dit spel speelt (en waarbij dit voor geen of juist wel voor problemen zorgt).

Belangstelling? Mail dan naar hanna.bloemendaa@xistinchrist.nl.
Alvast bedankt!

Groetjes,

Hanna Bloemendaal
redacteur X[ist] in Christ.nl

Erik:

@André: Ik zou inderdaad eens gaan praten met je stiefzoon. Het aantal uren wat hij doorbrengt achter de computer is wellicht van belang. Ik lees in je bericht geen verdere motivatie m.b.t. het verband tussen zijn gedrag en het spel.

Wat zijn jouw ideeën en gedachten over dit verband?

KMAM:

Ik zelf speel al 18+ games vanaf mijn 10e en ben totaal niet geweldadig, ik ben juist een van de rustigste jongens van mijn school en zal nooit iemand zo maar slaan of whatever.

Gr. Kevin (18)

Silvyah:

Het gaat er puur om wat het besef is van jouw zoon over wat realistisch is en wat niet. En ook of hij de neiging heeft het na te spelen. Wanneer dit niet zo is kan het geen kwaad. Een spel verbieden dat hij graag wil spelen kan er juist voor zorgen dat een kind op latere leeftijd verslaafd wordt wanneer het eindelijk wel mag. Verbieden is geen oplossing.

Deze spellen zijn overigens niet gewelddadiger of minder goed voor je kind dan een film. Films zijn veel realistischer en makkelijker te geloven voor een kind. Bij games is dit heel anders. Dan ben je je snel bewust van dat het allemaal nep is.

Ten slotte vinden kinderen dit soort games leuk vanwege de competitie. De hoogste en beste score halen, daar gaat het om.

Peter Nikken - redactie Mediaopvoeding.nl:

Voor Silvyah:

Wetenschappers zijn er niet uit of films altijd meer invloed hebben dan alle games of andersom. De ene film is de andere niet en de ene game is de andere niet. Zolang kinderen zich sterk inleven in een film of in een game, moeten we rekening houden met het risico dat ze het geweld erin voor waar aannemen en erdoor beïnvloed kunnen worden.

Verder is het onjuist om te stellen dat als de ouder media verbiedt, kinderen later verslaafd raken, omdat het dan opeens mag. Er is geen enkel onderzoek dat daarop duidt. Wel is het belangrijk dat ouders goed uitleggen waarom kinderen bepaalde spellen nog niet mogen spelen.

Matej:

Hallo,
Ik ben 11 jaar,
ik heb een wii gekregen en om laten bouwen.
Toen stond er Call of duty World at war op, die toen heel erg nieuw was. Ik wou hem meteen spelen, dat mocht ook van mij ouders.
Ik ben niet geweldadig erdoor geworden,
ik speel het al vanaf me 8ste.
Ik krijg deze week Black ops,
en als mw3 uitkomt koop ik die ook meteen.

Mvg,
Matej

niels:

hoi ik ben niels

ik ben 12 jaar en speel black ops op de computer
mijn ouders vinden het geweldadig maar toch goed
ik ben niet geweldadiger
ik speel shooters vanaf mijn 6de/7de jaar oud

en speel het regelmatig er veranderd dan gewoon niet aan mij
ik lach alleen meer en dan krijg ik straf......
maar ik ben nog best wel een stille jongen gebleven

Anoniem:

hallo,

mijn zoon van 11 speelt dus black ops,was er eigenlijk niet mee eens omdat het 18+is,maar bijna al zn vriendje spelen dat,dus ik ben om,maar wel afspraken van 1,5 uur per dag spelen,
niks aan de hand in het begin,maar veel van zn vriendjes
mogen heel de dag gamen en soms ook tot 23.00uur,wat ik gewoon weg echt niet vind kunnen voor een kind van 11,en ik houd voet bij stuk,
dus nu als die eraf moet,dan duurt het vaak zo lang dat ik 5 keer heb geroepen,dus ik klik internet uit(ja ja ik ben soft)steeds meer hebben we heibel in huis en het begint altyd over die .......playstation,dus was het zoooo beu dat ik de stekkers eruit heb getrokken en hij 3 dagen niet mag gamen,nou toen flipte die helemaal!!!als die zn gedrag niet veranderd verkoop ik die ps3,
dus ik denk dat die richting verslaving zit,want hij vind alleen ps3 leuk en verders niks meer,

heeft er iemand tips om hiermee om te gaan?of op te lossen?of maakt iemand dit ook mee?

groetjess

Anoniem (12):

heey,
Black ops is wel realistisch enz. maar het hangt er ook vanaf wat uw zoon doet. Wat ik persoonlijk heb, is dat mijn vrienden eerder angst hebben voor Black ops zombies, dan een gewoon campain spel. Als ik online speel, dan kies ik een groep uit met bijna alleen maar vrienden... Als ik het met mijn vrienden speel, multiplayer (niet online), dan is het vaak ook heel gezellig, en proberen we elkaar te verslaan. Het is ook gewoon lekker, dat als je klaar bent met school, en er zijn stomme leraren. Dat je je ook een beetje kunt afreageren. Ik zit er meestal door de weeks, niet meet dan 1 tot 1,5 uur op. Ik heb veelste veel huiswerk. Maar voor mij werkt gamen ook als een ontspanning. Als ik het heel druk heb, en heel gestrest raak, ga ik even lekker gamen met vrienden cola en popcorn.

niks mis mee dus, Black ops!

Anoniem:

Er zijn onderzoekers die beweren dat kinderen, en ook volwassenen, niet speciaal geweldadiger worden door spellen waar geweld in wordt gebruikt maar vooral door het lange gamen. Het schijnt daar bij niet uit te maken of het nu een spel is waar helemaal geen geweld in wordt gebruikt of juist wel. De duur van het gamen veroorzaakt de agressie volgens hen. Persoonlijk herken ik daar wel iets in, onze zoon van 11 mag call of duty ook niet spelen maar is duidelijk chagrijniger en prikkelbaar als hij langer dan een uur heeft gegamed. Hij gaat er ook behoorlijk in op, daarom voor hem helaas nog even geen cod. Er zijn toch ook onderzoeken die wel aangeven dat het schadelijk kan zijn. Ik vind de uitspraak "iedereen mag het spelen behalve mijn kind" een beetje zwak. Het blijkt dan alleen maar dat heel veel ouders dat hebben geloofd en zo ontstaat idd het feit dat veel te veel kinderen dit mogen op te vroege leeftijd! Je weet van te voren niet wat voor invloed het heeft op je kind, waarom dan het risico nemen??

:P:

nu wilt mijn ma mij niet dat spel geven je wordt bedankt!!!!
en nu wordt ik gepest omdat ik het niet mag dus ik ben heel blij :)
btw gtfo

Anoniem:

de reactie in het begin zijn van jongens die pas 18 jaar zijn geworden wat weten die nu van levens ervaring.
het is ook bewezen dat de games meestal worden gekocht door leeftijds groepen van 16 - 44 jaar en niet daar onder daarom is er een boost van games boven de 18 en wij hebben een zoon van 11 die laten wij echt niet dit soort games spelen wij hebben gemerkt dat hij echt agresiever van wordt , problemen op school etc dus die leeftijdskeuring staat er niets voor niets , ik ben zelf nu 39 en ik game al vanaf 6 het verschil is dat de games veel realistischer zijn geworden dan toen
en daardoor voor kinderen moeilijker wordt om de verschillen te zien

Danny:

Ik ben nu 16 jaar en speel Call of Duty Black Ops. Ik speel de Call of Duty serie al vanaf mijn 13e jaar denk ik. Het begon met kijken bij mijn oudere broer en dan eens de Singeplayer durven spelen. Uiteindelijk werd het ook multiplayer.
Als ik zelf speel kan ik veel plezier hebben. Zeker wanneer je met een aantal vrienden speelt, dan kan het echt dikke pret zijn, gewoon een beetje competitie. Ik vind dat je pas echt kan oordelen als je het zelf ook hebt gespeeld en niet door zomaar meningen van anderen te lezen, of filmpjes te bekijken.

Ook ligt het zeker aan het kind dat het speelt. Ik vind het te ver gaan dat er kinderen van 7 games als Call of Duty spelen. En nu ik zelf eraan denk vind ik dat de leeftijd van 13 ook al best wel vroeg is. Het 18 jaar en ouder advies klopt, alleen niet op elk kind. Ze verschillen. Er zijn kinderen die er ontzettend agressief van worden, maar dat zijn dus bijvoorbeeld kinderen die zich niet kunnen inleven, zoals al werd gezegd.

Zelf kan ik aardig opgaan in het spel, zo zeg ik nog wel eens een woord als 'kak' of 'kut' als het niet lukt, of als het niet zo lekker gaat. Maar aggressiviteit komt niet aan de pas. En wanneer de Playstation uit gaat, dan is het ook gewoon weg, dan zit ik weer in het hier en nu, en niet in een video spelletje.

Het ligt gewoon puur aan het type kind.

Deso:

Wanneer een spel gewelddadig is betekend het niet dat het spel aanzet tot agressie of geweld in de fysieke wereld is al uit onderzoek gebleken. Wat naar mijn idee echter wel tot agressief gedrag zou kunnen leiden is de voice-chat via de headset. Black Ops is een competitief spel waarbij de speler zijn of haar grootste waardering haalt uit het verslaan van andere spelers, wat voor de één dus een leuk moment oplevert maar de ander als het waren een "deuk" in het ego geeft wat aan kan zetten tot scheldpartijen.
Wel snap ik het probleem dat ouders denken 'maar zijn vriendjes hebben het spel ook..' want wanneer een spel door meerdere regelmatig gespeeld wordt zorgt dat er vaak voor dat het een gespreksonderwerp op school wordt waardoor vanzelf een 'groep' ontstaat waar een puber uiteraard gevoelig voor is.
Kijk goed aan of uw kind gevoelig is om uitgedaagd te worden en hoe het kind hierop reageert en bepaal aan de hand daarvan de regels die u met uw kind wil maken betreft het spelen van het spel.
(geef hierbij wel uitleg waarom de desbetreffende regels worden opgesteld)

Oh en Milan, de leeftijd van de gemiddelde gamer ligt rond de 28 ;)

Gr.

Anoniem:

Van mijn ouders mag ik geen geweldadige games spelen, de reden is omdat het niet educatief is. Maar ik heb call of duty al eens gespeeld bij een vriend en ik vind het een leuk spel en aan mijn gedrag is er niets verandert, maar ik wil mijn ouders overtuigen.

Jesse :

Hoi, het slaat nergens op, kinderen moeten zelf niet zo dom zijn en WETEN dat het een spelletje is en gewoon voor de lol.. het is een lache game dus niet zeuren..

LMFAO:

ik heb het spel ook ik wordt er niet agressief van.
hier staat bullshit in. er is geen seks in het spel ze hebben het erger laten lijken dan het is. het is voor de lol ik speel het maar 1-2 keer per week (het wisselt af) het is totaal niet verslavend!

Dank u.

Anoniem:

Hmm ik heb zo het gevoel dat de helft van u niet weet waar die het over heeft. Ik speel nu ook black ops en en had 1 keer een weddenschap met mijn moeder. Zij mocht 2 weken lang niet yahtzee spelen op de I-Pad en ik 2 weken geen playstation.
Mijn moeder kon dit niet volhouden en ik wel. Dus het maakt niet uit of spel gewelddadig is het maakt uit of je kan stoppen!
(Ik ben 14 )

Revan:

Hallo.

Ik ben zelf 29 jaar oud, maar ik vind de leeftijdsgrens belachelijk.
Op het nieuws zie je veel ergere dingen, zoals het lijk van Kadaffi.
Is dat dan niet schokkend? Moet er dan ook een leeftijdsgrens op het nieuws komen? Al die onderzoeken zeggen niets, want er word gekeken wat er allemaal verkeerd aan is, niet wat er goed aan is. Van Black Ops leer je daadwerkelijk wel wat van. De geschiedenis in de Vietnam oorlog en de koude oorlog. Veel wisten niet eens dat die oorlogen er waren voordat ze dit spel speelden. Net zoals al die vooroordelen die zeggen dat jongeren en kinderen de realiteit en games door elkaar halen. Dat is echter niet zo. Vanaf 12 jaar word je je een stuk bewuster van alles om je heen. Voor veel is cod een goed tijdsverdrijf en om af te reageren, omdat bijvoorbeeld leraren vervelend waren (ja, ik zeg niet dat mijn kind vervelend is, maar de leraar, omdat dat meestal ook is, sinds die allemaal aan normen en waarden houden van 1910). Ja, er komt bloed in voor, op tv komt er in het nieuws elke dag wel bloed.

kees:

Van mijn ouders mag ik geen mw3 meer spelen. Ze vinde dat ik er agresief van wordt. Ik geef zelf toe dat ik er verslaaf aan was maar nu nog steeds. Terwijl ik het niet speel. Weet iemand daar iets op?

Mister N.:

Tja, ik weet niet... Ik ben nu elf en ik mag nu wel spellen van 16+ spelen maar dat mocht maar met twijfel van mijn ouders... Dus kan ik al om Battlefield 3 vragen of moet ik nog ff wachten tot ik 13 14 ben?

Niek:

Ik speel vanaf m n 12e 18+ spellen, mijn cijfers gingen omlaag en spreekte nooit meer af met vrienden, je kan wel call of duty kopen, maar indderdaad wel 'Met maten'. Dan zal het wel goedkomen.

Anoniem 1999:

Hoi ik wil er graag mee beginnen dat ik het helemaal eens ben met Revan, ik speel heel vaak alle soorten van cod bij mijn vrienden thuis en in al die keren heb ik nog nooit gehad dat ik me anders voelde of gedraagte na het spelen van de game. Verder wil ik ook kwijt dat er op tv veel ergere dingen gebeuren zoals inderdaad bijv. het lijk van Kadaffi. Ik ben zelf 13 en heb ook nog nooit dat soort dingen gehad als nachtmerries en al die shit als schrikkerig gedrag en dergelijke. Verder heb ik een ook het spel need for speed en vind dat zelf alleen al verslavender dan cod.

Mijn moeder die vind het niet nodig en vind het veel te gewelddadig en denkt dat iemand met een goed verstand niet het verschil met de echte wereld kan maken, terwijl ze nog nooit bijv. gewoon een gameplay heeft gezien en het verder alleen van andere ouders hoort die er ook niks van weten behalve dat dat er 18+ op de verpakking staat, dat trouwens gew. een advies leeftijd is. Ik zelf heb nu al een tijdje doorgevraagd en uit eindelijk lijkt m'n moeder in te stemmen.

Ik hoop dat als een andere ouder dit leest er ook over na zal denken en het nog een keer in overweging neemt.

joop:

het ligt niet aan 18+

het ligt niet aan het online spelen

het ligt aan het type soort kind

Jesse:

Ik vind eigenlijk dat je een vragenlijst aan je kind moet geven met vragen over spellen en hoe hij over situaties denkt.
En u moet van te voren een scorelijst bedenken.
Als hij hoog genoeg scoort dan kunt u een proeftijd nemen.
Als u verschil merkt tussen voor dat hij de spellen speelde en erna dan kunt u het spel alsnog verkopen op marktplaats.
Ik ben zelf 12 en ik wil ook graag een fps spelen.
Ik mag dat niet van mijn ouders, maar ik ga ze binnenkort toch proberen over te halen.
Mijn persoonlijke mening is dat het er maar net aan ligt hoe je het speelt.
Als je op iemand schiet en je blijft op het lijk schieten snap ik ook dat mensen dat slecht vinden.
Maar ik wil zo'n shooter voor als mijn vrienden geen soldaatje kunnen spelen.
Ik vind het gewoon leuk om te richten, maar dit is een tip van een 12 jarige maar toch hoop ik dat u er wat aan heeft

Jesse:

oh ja, en nog wat.
Ik ben niet de Jesse die je halverwege in de lijst tegen kwam maar de Jesse van de reactie hier boven.
Ik mag b.t.w. zelf geen cod ofzo maar ik wil wel arma spelen.
Ik hou al van wapens en heb 1 keer bij een vriend een first person shooter gespeeld.
Ze zijn super nep en de wapens ook.
Maar mij lijkt het gewoon leuk om samen met een vriend zo nu en dan eens een potje te spelen.
(Alsof je met een pistool op 500 meter precies op het doelwit moet richten en niet er boven)

Lolzzz:

Ik speel dit zoort spellen ook all vanaf mijn negende en ik ben nu 14 ik heb laatst call of duty mw3 gekocht 2 weken singleplayer en online gespeeld en ik vind het nu zaai :D en tip voor de ouders je kan ook demo's downloaden op ps3 en xbox360 dat is een heel klein stukje van het spel dan kan je een beetje zien hoe het is :)

Anoniem:

spelletjes als cod zijn eigelijk slecht als je minder dan 16 bent.
het is dan wel over dat van 18+ maar het is omdat het verslaafend is. -_-
en als verslaafd bent op die leeftijd kan je op school geen goede cijfers krijgen.

daniel 12:

hey

ik ben 12 en mag sinds kort cod spelen, ik mag ook maar een 1 uur maar naar een tijd gaat dit spel bij mij ook vervelen, maar ik heb een vriend en die speelt tot 3 uur s nacht mw3. Hier bij zie ik wel dat dit spel erg verslavend is, maar je word er niet snel agressief van. Ik zou daarom aanraden om de tijd tussen de 1 en 2 uur houden. P.s het spel gaat niet om mensen keihard uit te moorden maar juist om het potje te winnen.

vader Richard:

Leuk om ook meningen van jongens te lezen die zelf zeggen wat ze 'voelen' of vinden...dank jullie voor je tekst.

Het is echt heel vreemd om dit allemaal te lezen als vader van een 13-er en ik ben zelf totaaaaal niet geinteresseerd in gamen. dus ik heb een ' vooroordeel'. (of juist een gezonde blik op zaken?)

PEGI is geen trut-label dus 18 is18, toch? of zou jij je zusje van 6 wel laten schieten en andere kinderen doden, en dan zeggen 'ach het is niet echt' ?
Maar, daarnaast is het inderdaad per kind anders, karakter enzo, maar ook per vader, neem nou mij ;-).
Dus, laat ik mijn zoon (13) wel 'spelen' (een beetje lachen met andere spelers, om mensen te gaan 'kapot'schieten en anderen doodmaken, ja lachuh man) of ben ik echt klaar met dat geschiet op de console.

Het lijkt trouwens wel iets op de discussie of je als vowassene in het echt mag 'jagen' op levende dieren (vossen of fazanten schieten), is dat normaal.

Maar het is ook anders dan echt jagen, dat doen volwassenen, die inmiddels wel weten dat het eigenlijk niet kan.
Dus is het 'goed' voor een kind (van 13) die trouwens al een hele man is, om anderen te doden, niet echt maar wel lachuh, waarbij papa hoopt dat zijn zoon begrijpt dat het eigenlijk niet normaal is.....en dat het helemaal niet normaal is om in het echt te schieten......maar ja, wie doet nou zo raar? (nou ja, bijvoorbeeld papa als hij jaagt of op de kermis schiet op poppen, of papa als hij op de tribune 'lul' roept naar de andere supporters)

Daarom zeg ik: een combinatie van kind (wat voor een kind is hij) en vader (wat vind hij normaal) zal bepalen of het 'goed komt' .
Ikzelf durf het nu nog niet aan, dat zegt ook iets over mij, maar hij mag wel voor z'n 18e PEGI18 gamen. Wellicht snap ikzelf de lol van het MWF schieten dan inmiddels toch ;-).

Anoniem:

de games die tegenwoordig worden gemaakt worden steeds realistischer (Killzone 3) neem ik als voorbeeld je hoort kreunende en geweldadige dingen ikzelf heb mijn xbox 360 verkocht en ga voor de ps3 om killzone omdat het gewoonweg een vet spel is ik ben zelf 15 jaar en ben verslaafd geweest aan de xbox360 ik zat bijna 13 uur per dag erachter op een gegeven moment werd de stekker eruit getrokken en toen werd ik een beetje boos maar later neemt dat af soms word je geweldadig omdat bijv als je aan het spelen bent de stekker eruit word getrokken doe dat alstublieft niet als een kind een potje COD of ander ding aan het doen zeg JE MAAKT HET POTJE AF EN DAN HAAL IK DE STEKKER ERUIT en kijk samen met uw zoon naar het spel.

TIP: als uw kind vaker dan 8 uur per dag op de xbox/pc/ps3 zit dan zou ik maatregelen nemen ik zit nu op pc te gamen en heb mijn maten wel geleerd

ik ben 15 jaar HAVO

Anoniem:

Hallo

zelf ben ik sinds kort terug beginnen gamen. maar eigenlijk game ik al van mijn 6 jaar, begonnen met diablo 2 dat toen uitgekomen was. (De echte gamers hier zullen het spel wel kennen) dit was een 18+ game maar dit heb ik leren spelen door mijn stiefbroers. daarna ben ik op de gameboy beginnen spelen en nog daarna wow. dan was ik al zo een 12 jaar. daarna heb ik counterstrike leren kennen en sinds dat ik wow en counterstrike allebei beginnen spelen ben werd gamen een verslaving, de ergste straf die mijn ouders mij konden geven was een verbod op de pc. (wat soms een hele week kon zijn) ik werd agressief en kwaad tov mijn ouders, als ik niet gamede dan voelde ik mij niet gelukkig, ik werd gepest op school want er was niets dat mij nog interesseerde mijn punten daalden enz.

Mijn redding was zoals bij een alcohol of rookverslaafde, afkicken. dit is bij mij heel toevallig gegaan. ik was veranderd van school en iets daarna crashte mijn pc. ik moest dus wel zonder mijn pc verder doen. mijn pc was uitzonderlijk lang binnen gebleven en ook deze toevalligheid heeft mij gered. ik heb mijn pc voor een jaar niet meer gezien. en tegen dat ik hem terug had had ik vrienden op school, ging ik buiten, naar de cinema, op cafe met vrienden, wandelen door t stad, mijn 1e vriendinnetje, enz. het mocht niet terug gaan naar een jaar geleden. en dit heb ik ook niet laten gebeuren. ik game nu terug weer maar ik ken mijn grenzen en ik wil die nooit meer overschrijden.

mijn boodschap is, met gamen is niets mis, en meestal de hoeveelheid geweld en bloed ook niet (ik spreek hier niet over seksuele content) maar de mate waarin het gespeeld word. en het is niet aan uw kind om te bepalen hoeveel tijd hij/zij mag gamen, want dat bepalen daar is hij/zij nog niet klaar voor. en het gaat hier niet over wat anderen wel mogen en uw kind niet. het gaat hier om de gezondheid en het sociaal leven van JOUW kind.

Met vriendelijke groeten
een matige gamer.

Anoniem :

Ik ben een jongen van 13 jaar en hoop al een jaar lang op COD. Naar mijn weten kan ik er wel tegen en ben ik oud genoeg om uit te maken wat de realiteit is en wat niet. Maar mijn ouders denken daar anders over, ze denken dat zo'n dergelijke spelletjes gewoon educatief niet juist zijn en daardoor mag ik het spelletje maar niet kopen, ik vind dat ze overdrijven en dat ze me een kans moeten geven. Ik ben al in contact gekomen met 'games' en mijn cijfers zijn er niet door omlaag gegaan. Kan er iemand mij helpen om mijn ouders te overtuigen?

Mvg.

Tim:

Dit slaat echt nergens op ,

Ik speel cod al vanaf klein kind .
Ben er nooit geweldadig ofwat dan ook van geworden .
Me ouders liepen vroeger ook te zeuren dat het veel te gewelddadig is ( nu nog steeds ) maar dat valt allemaal best mee , als je naar het spel kijkt snap ik niet wat voor geest het kan vergelijken met het echte leven .

Nog zo een ding als je 16 bent kun je in het leger gaan , maar voor een rot spelletje moet je 18 zijn ? slaat nergens op volgens mij

Anoniem:

zoveel mensen, zoveel meningen...
Het inleidende artikel en de meeste reacties blijven beperkt tot het spel zelf. Invloed op de ontwikkeling van een mens heeft met veel meer factoren te maken.
Goede genoemde punten zijn het type kind en duidelijke afspraken rondom speeltijd.
De dynamiek in de opvoeding, de rol van de ouder in de totale opvoeding en omgevingsfactoren spelen ook een rol bij beïnvloedbaarheid van een kind. Is een vorm van geweld al aanwezig in het gezin, zijn overbezorgdheid en angsten van ouders duidelijk aanwezig in de opvoeding, hoe zijn de onderlinge fysieke en communicatieve contacten van het kind met zijn/haar vrienden, welke normen worden in het gezin gehanteerd, en zo zijn er nog vele andere invloeden die meespelen.
Alles wat een mens ervaart vormt hem/haar. Zo ook deze games.
Of het een positieve, ontladende functie heeft of een negatieve, stimulerende functie hangt meer af van de context waarin het gespeeld wordt door het specifieke kind.
Angst is een slechte leidraad, voorzichtigheid is een goede reden om dit alles en je eigen rol hierin op uitgebreide wijze te onderzoeken. Een kind neemt meer van de ouders over dan wat je hem aanleert via gesprekken.
Ook ik ben niet weg van dit soort spelen. Bij 13 en 14jarige jongens heeft een verbod en afkeer tonen niet altijd het gewenste effect. Ik zou zeggen: geef je eigen (morele) reacties op wat er gaande is, maar wel op een wijze dat het voor je kind ook daadwerkelijk interessant is om te horen. Bij de meeste kinderen is je boodschap dan van diepere en beklijvender aard dan een zoveelste ruzie (ook een vorm van agressie, trouwens)

niet bekend:

Ooit een keer in de krant gelezen .Moord op iemand wegens agressie op videospel.Ik vind het echt belachelijk wat er geroddelt word over agressie.

Anoniem:

Tss wat een onzin ik ben inmiddels al 14 ik speel zelf call of duty maar ik vind er niks meer aan zit ps3 heb ik al 2 maanden niet aangeraakt ik zit soms een beetje op de xbox en voor de rest voetbal ik met vrienden maar voor ieder kind geld het ander