Het probleem met (online) gokken is dat het verslavend kan worden en dat je er te veel geld aan uitgeeft.

Op dit moment kun je alleen gokken via buitenlandse sites, omdat Nederlandse bedrijven (nog) geen vergunning krijgen. Dat levert een extra risico, namelijk dat het heel moeilijk is om je geld terug te krijgen als er iets is misgegaan. Daarnaast heeft de (Nederlandse) overheid geen middelen om iets te doen tegen illegale en criminele goksites, juist omdát ze allemaal in het buitenland gevestigd zijn.

Overigens hoef je niet per se naar een gok-site op internet te gaan, om online te gokken. Er zijn ook games en apps waarin gegokt kan worden (met echt geld).

Om meer grip te krijgen op de online gokwereld zal – vermoedelijk in 2017 – de wet op de kansspelen zodanig gewijzigd worden dat ook Nederlandse bedrijven een vergunning kunnen krijgen. De minimum leeftijd om deel te nemen zal wel gewoon 18 jaar blijven. Wat niet wegneemt dat sommige minderjarigen natuurlijk toch zullen proberen om alsnog mee te doen.

Kinderen jonger dan 12 jaar kun je gewoon verbieden om te gokken (met echt geld). Bij pubers ligt dat moeilijker. Dat wil zeggen: je kunt het wel verbieden, maar of dat echt helpt is de vraag. Ze doen immers wel meer dingen die verboden zijn. Daarom is een goed gesprek, waarbij je regels stelt en de risico's bespreekt, waarschijnlijk effectiever.p>

Tip: als er dingen niet goed gaan, neem dan contact op met het Centrum voor Verantwoord Spelen.