Leeftijd:

10-12 jaar

Categorie:

Gezondheid , Tijdsbesteding

Trefwoorden:

laptop

Is het erg als mijn dochter van 12 de hele dag achter de laptop zit?

Het antwoord van de deskundige

Er bestaan geen officiële richtlijnen voor de maximale tijd dat tieners achter de PC (of laptop) mogen zitten, maar "de hele dag", dat is wel erg lang natuurlijk. Medisch gezien zal het waarschijnlijk geen probleem zijn (schoolartsen en de onderwijsinspectie maken - voor zover wij weten - ook geen bezwaar tegen de zogenaamde iPad-scholen, waar ze de hele dag een scherm gebruiken) maar opvoedkundig gezien is het toch wel beter om regels te stellen aan het thuisgebruik.

Hoe die regels er precies uitzien, doet er niet zoveel toe (wijzelf zouden zeggen: maximaal 3 uur achter elkaar), zolang er maar regels zijn. Daarnaast is het belangrijk om niet langer door te gaan dan tot maximaal anderhalf uur voor het slapengaan. Het (blauwe) licht van het scherm vermindert namelijk de aanmaak van het slaaphormoon melatonine, waardoor je slechter gaat slapen.

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer