Heel graag zou ik meer willen weten over de tijd die kinderen mogen besteden aan gamen, computerspelletjes en tv kijken. Ik heb drie zoons, van 6, 8 en 12 jaar.

Het antwoord van de deskundige

Veel ouders vragen zich af hoeveel tijd kinderen mogen besteden aan computeren en tv-kijken. Daar bestaan eigenlijk geen goed onderbouwde regels voor. Maar om toch een beetje houvast te hebben, kun je globaal uitgaan van:

  • tot 2 jaar: 5 minuten per dag samen tv-kijken en een paar keer per week samen surfen;
  • 2 - 4 jaar: 5 à 10 minuten per keer, tot maximaal 30 minuten per dag;
  • 4 - 6 jaar: 10 à 15 minuten per keer, tot maximaal 1 uur per dag;
  • 6 - 8 jaar: maximaal 1 uur per dag, verdeeld over periodes van maximaal 30 minuten;
  • 8 - 10 jaar: maximaal 1 à 1½ uur beeldschermtijd per dag;
  • 10 - 12 jaar: maximaal 2 uur beeldschermtijd per dag;
  • 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur beeldschermtijd per dag.

Onder 'beeldschermtijd' verstaan we alles wat via het beeldscherm gaat, dus computeren plus tv-kijken. Te veel focussen op een vast punt maakt dat ogen slechter worden. Ook lezen in een boek kost inspanning. Zorg dus voor voldoende ontspanning tussendoor: om je heen kijken en je ogen in de verte laten kijken. Het gaat om de afwisseling tussen gespannen kijken (focussen) en ontspannen kijken. Dichtbij focussen (computeren) vraagt om nog meer inspanning dan verder weg focussen (tv-kijken).

Oudere kinderen kunnen zelf hun tijd verdelen. Maar nog belangrijker dan de precieze beeldschermtijd is dát er afspraken worden gemaakt over de maximale tijd. Zo leer je je kinderen zich te beheersen. Tip: op de meeste game-consoles kun je instellen hoe lang er gespeeld mag worden. Voor de PC kun je een programma als Filternet of Kaspersky Safe Kids installeren, dat ook een tijdcontrole bevat.

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer