Leeftijd:

13-16 jaar

Categorie:

Privacy , Techniek

Trefwoorden:

keylogger

Wat is uw ervaring met keyloggers om het internetgebruik van je kinderen in de gaten te houden? Mijn kinderen zijn 14 en 16 jaar.

Het antwoord van de deskundige

Wij raden het gebruik van keyloggers af. Nog even afgezien van de principiële bezwaren (kinderen - en zeker pubers - hebben ook recht op hun privacy) hebben keyloggers vooral praktische bezwaren. Ze creëren meestal meer problemen dan ze oplossen. Want stel dat je iets tegenkomt (in de logfiles van de keylogger) wat vragen oproept. Wat moet je daar dan mee? Dan moet je bekennen aan je kind dat je hem of haar bespioneerd hebt. Want hoe zou je het anders moeten weten. Vervolgens wordt zo'n kind - terecht - heel boos omdat het bespied is, en ben je nog veel verder van huis. Dan is er een vertrouwenscrisis, en zal je kind niet snel meer naar je toekomen als er écht iets akeligs aan de hand is.

Natuurlijk wilt u vooral de veiligheid van uw kinderen vergroten. Wat dat betreft helpt praten altijd nog het beste. Dat wil zeggen: uw kinderen bewust maken van de risico's van hun online-gedrag, vertellen wat de gevaren zijn, instructies geven wat ze moeten doen als er iets niet pluis is, en bovenal: interesse tonen in wat ze doen, en samen praten over hun belevenissen. Als aanvulling daarop kunt u gebruik maken van een hulpprogramma als Kliksafe en Kaspersky Safe Kids (voor ouderlijk toezicht). U kunt het met korting krijgen via onze zuster-site Ouders Online. Alleen in héél specifieke gevallen zou je gebruik kunnen maken van een keylogger, met name als kinderen al voortdurend belaagd worden, en je wilt weten wat er nou precies gebeurt. Maar dan wel in overleg met de kinderen zelf.

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer