Leeftijd:

0-18 jaar

Trefwoorden:

LoL, games

Mijn zoon speelt bijzonder veel "League of Legends". Heeft dit spel een bijzondere verslavende werking?

Het antwoord van de deskundige

Alle games zijn zo gebouwd dat ze hun spelers zo veel mogelijk weten te boeien (letterlijk: vast te houden). Dat is ook de grote aantrekkingskracht van een game, en zeker als je er al veel in geïnvesteerd hebt, wordt het moeilijk om dat weer los te laten. Anders gezegd: álle goede games hebben een grote aanzuigende werking, nog afgezien van het feit dat beeldschermen op zich dat ook al doen. Er kunnen dus problemen ontstaan door te veel gamen. Dat zit 'm - zoals gezegd - in de games, en in het beeldscherm op zich, maar ook nog eens in het puberbrein.

Goed gevoel

U vertelde niet hoe oud uw zoon is, maar ik neem aan dat hij een puber is. En voor pubers geldt nog sterker dan voor jongere kinderen dat ze zich erg kunnen verliezen in gamen, omdat het hen een goed gevoel geeft. Het gaat dan met name om:

  • afleiding van vervelende dingen;
  • en uitgedaagd worden om jezelf te verbeteren (in samenwerking en/of competitie met anderen) in iets wat je leuk vindt en goed kunt.

Zodra je je realiseert dat pubers op deze manier manier hun besef van tijd en het gevoel van hun lijf kunnen vergeten, en dat ze hun zorgen even kwijt zijn, is het begrijpelijk dat ze er veel tijd aan besteden.

Wat kun je doen?

Waar u op kunt letten, is dat hij zichzelf niet in de problemen gamet. Dus dat hij zijn huiswerk blijft doen, en al het andere wat nodig is om goed op te groeien. Let ook op of het verder wel goed gaat met hem, want kinderen kunnen een depressie of andere problemen ook maskeren door veel te gaan gamen. Eventueel kunt u een tijdslot op de pc (of de router) zetten, zodat u afspraken kunt maken en die door de computer kunt laten handhaven. Tijdslot-faciliteiten zijn standaard beschikbaar in Windows, in software-pakketten voor parental control (ouderlijk toezicht) zoals Filternet en Kaspersky Safe Kids, en in sommige router-software.

Praten over het spel

Daarnaast is het belangrijk om met uw zoon te praten over het spel, zodat hij leert nadenken over wat hij doet, waar hij mee bezig is (en waarom), hoe lang hij speelt, hoe hij dat inpast in zijn planning van de dag, etc. Voer zo'n gesprek door positieve interesse te tonen en hém te laten vertellen. Dat alleen al is heel leerzaam. Ter inspiratie zou u eens kunnen kijken naar het boek It's all in de games van Erno Mijland en Herm Kisjes. Zie: betergamen.blogspot.nl. Ook leuk: twee studenten hebben een afstudeerdocumentaire gemaakt over het gamen van hun eigen generatie. Het kan aardig zijn om die film samen met uw zoon te bekijken. Zie: Gamen; gevaarlijk of essentieel?

Besluit

Verbieden helpt niet, en is ook niet zinvol, omdat je van gamen ook veel kunt leren. Door uw zoon te leren nadenken over zijn eigen gedrag, kunnen problemen worden voorkomen, en kan het leerzame van games worden versterkt en benut. Daarbij speelt u als ouder een grote rol.

Veel succes!

Naschrift – d.d. 30 september 2016

We ontvingen een reactie van een moeder die haar zoon was verloren, waarbij het spelen van 'League of Legends' een rol gespeeld leek te hebben. Volgens haar bevatte de bovenstaande tekst onvoldoende waarschuwingen voor de mogelijke gevaren.

We hebben helaas te weinig informatie over de omstandigheden waaronder deze jongen is overleden en wat precies de relatie was met het spelen van 'League of Legends'. Maar voor de zekerheid, en voor de volledigheid, toch nog even een waarschuwing.

Er bestaat een verschijnsel dat in de literatuur wordt aangeduid als 'Game Transfer Phenomena' (GTP), met symptomen die kunnen lijken op een psychose. Onderzoekers zeggen dat er aandacht besteed moet worden aan jongeren, aan de lengte van hun game-sessies, en vooral aan de onderliggende factoren (zoals medische factoren) die gamers gevoeliger kunnen maken voor GTP.

Voor meer informatie over dit fenomeen: zie Game Transfer Phenomena and its associated factors: An explanatory empirical online survey study. In: Computers in Human Behavior 51, 2015, 195-202.
 

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer