[Opmerking vooraf: de onderstaande vraag ging over MSN. Dat bestaat niet meer. Maar de problematiek blijft hetzelfde. We hebben 'MSN' vervangen door 'social media'.]

Ik ben een bezorgde vader en bekijk daarom regelmatig de contactpersonen van mijn dochter (13 jaar). Ze heeft een aantal [social media]-accounts en ze meldt zich meestal als 'gast' aan. Ik weet helemaal niets van de personen met wie ze 'praat'. Bestaat er geen programma waarmee ik kan zien onder welk adres ze zich heeft aangemeld? Ik zou haar er graag op willen aanspreken, maar ik ben bang als overbezorgd over te komen. Ik wil ook niet de alles controlerende ouder zijn in haar ogen. Maar toch wil ik iets meer in handen hebben...

Het antwoord van de deskundige

Omdat uw dochter nog zo jong is (jonger dan 16), is het zaak om meteen maatregelen te nemen. Praat met haar, en maak afspraken waar ze zich aan moet houden. We zullen u daar wat handvatten voor geven. Een programma om te zien onder welk account ze zich heeft aangemeld, kennen we niet. We denken dat het belangrijk is dat u met haar praat dat u haar inloggegevens moet kunnen achterhalen in een noodgeval. Vraag haar dat ergens te noteren, in haar dagboek bijvoorbeeld, zodat u daar altijd bij kunt voor het geval haar iets overkomt, of als ze vermist raakt, of iets dergelijks. Zeg er ook bij dat u haar haar privacy gunt, maar dat het nu eenmaal uw taak is om zich met haar te bemoeien op deze manier zolang ze onder uw vleugels is.

Ouderlijk toezicht

Uw dochter is ook op een leeftijd waarop het installeren van een internet-filter het overwegen waard is. U kunt kiezen uit diverse mogelijkheden. Zoek op: 'ouderlijk toezicht' of 'parental control'.

Houd het positief

U vindt het niet prettig om haar stiekem te controleren. Dat moet u inderdaad ook niet doen. Maar u kunt haar wel vertellen dat u dat moet kunnen doen als het nodig is. Het is heel normaal dat u wilt weten wat ze allemaal doet via internet, en dan vooral met wie ze contact heeft en of dat prettig is of niet. Dat u daarom regelmatig haar contactenlijst doorneemt, is een prima idee. Vraag ook regelmatig hoe het gaat op [social media]. Houd het positief! Laat merken dat u belangstelling heeft, dat u wilt weten wat haar bezighoudt, maar dat u ook zulke nare verhalen hoort, dat u de vinger aan de pols wilt houden. Vertel haar ook dat ze altijd bij u terecht kan als er problemen zijn, en dat u haar natuurlijk ook haar privacy gunt. Het moet beide kunnen: zij haar eigen ruimte, en u de kans om in de gaten te houden of alles goed gaat.

Vertellen over de risico's

Misschien zult u haar nu ook meer moeten vertellen over de risico's van internet dan u wellicht tot nu toe gedaan heeft. U zult haar moeten vertellen over het gevaar van contact met vreemden, de aanwezigheid van pedofiele mannen op plekken waar jonge kinderen bij elkaar komen op internet, en haar verbieden afspraakjes te maken met mensen die ze via internet leert kennen zonder dat u meegaat, enz. U zult dat allemaal moeten uitleggen, zodat zij begrijpt waarom u zich ermee bemoeit.

Tip

Een tip tot slot: gebruik de vuistregels van Ouders Online als leidraad voor praten en afspraken maken:

Of laat u inspireren door de brochures van Mijn Kind Online.

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer