Leeftijd:

0-18 jaar

Categorie:

Techniek

Trefwoorden:

ouderlijk toezicht

Er schijnt iets te zijn dat heet 'rode knop' waarmee je vervelende filmpjes of afbeeldingen van jezelf die de ronde doen kunt stoppen met verspreiden? Weet u waar ik het over heb en kunt u hier iets over vertellen?

Het antwoord van de deskundige

Was het maar waar dat er zoiets als een ‘rode knop’ bestond. Het probleem met internet is juist dat je altijd moet oppassen met de dingen die je van jezelf online zet of doorstuurt naar anderen. Je hebt er daarna namelijk geen enkele vat meer op. Alles kan eindeloos doorgestuurd en gedeeld worden. Zelfs wanneer je een foto of een filmpje dat je zelf gepubliceerd hebt weer verwijdert, kan dat materiaal ondertussen alweer gedownload en doorgestuurd zijn door anderen. Zelfs als je het laat verwijderen door de eigenaar van het sociale medium, als dat al mogelijk is.

Meldknop.nl

De ‘rode knop’ waar u misschien op doelde, is de website www.meldknop.nl. Dat is een samenwerkingsverband van meerdere instanties, waaronder de politie, De Kindertelefoon, HelpWanted.nl (dat een onderdeel is van het Meldpunt Kinderporno), Pestweb, etc. Via Meldknop.nl - of een van de achterliggende organisaties - kun je hulp en advies krijgen als er dingen zijn misgegaan. Op www.meldknop.nl staat (bovenaan alle pagina's) ook een download-button waarmee je een meldknop in je browser kunt installeren. Zodat je hem altijd bij de hand hebt, en niet eerst hoeft te zoeken waar je ook alweer terecht kon.

Andere alarm-knoppen

Daarnaast zijn er allerlei websites en hulpprogramma's met hun eigen alarm-knoppen. Zo heeft Habbo bijvoorbeeld een hulpknop waarmee je in geval van nood de moderators kunt bereiken. En een programma als Kaspersky Safe Kids (voor ouderlijk toezicht) heeft een alarmknop waarmee je een screenshot kunt maken, dat later gebruikt kan worden als je aangifte wilt doen bij de politie.

Algemene adviezen

  1. Probeer eerst zelf de beelden en ander kwetsend materiaal verwijderd te krijgen van internet. Doe dat zo snel mogelijk, om verdere verspreiding zoveel mogelijk te voorkomen. Lukt dat niet meteen, schakel dan snel hulp in. Vraag advies via Meldknop.nl, of de organisaties die daarachter zitten. Je vindt ze op de website van Meldknop.nl.. Je kunt ook meteen naar de politie voor advies en eventueel voor een aangifte. Als er een seksueel aspect aan het probleem zit, neem dan contact op met Helpwanted.nl. U kunt ook altijd terecht bij Mediaopvoeding.nl voor nader advies.
  2. Houd ondertussen zoveel mogelijk het hoofd koel. Treed tegenover het kind zo rustig mogelijk op. Zeg dat je blij bent dat hij of zij ermee naar voren is gekomen en probeer daadkrachtig en niet overspannen te handelen. Voorkom paniek: het kind heeft er baat bij als je als ouder het zelfvertrouwen uitstraalt dat er een oplossing komt.
  3. Wees alert op signalen van het kind die erop kunnen wijzen dat hij of zij te veel lijdt onder wat er gebeurd is, en het niet zelfstandig kan verwerken. Neem contact op met school om samen in de gaten te houden hoe het gaat. Schakel zo nodig via de huisarts psychische hulp in. Dat kan ook na een tijdje zeker nog zin hebben.

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer