Skype voor licht verstandelijk gehandicapt kind?
Hebben jullie informatie over Skype, en de omgang hiermee voor licht verstandelijke beperkte kinderen? En waar kan ik er nog meer over vinden? In dit geval gaat het om een kind van 10 jaar.
Mijn collega Robert Teune - trainer, adviseur en coach, gespecialiseerd in mediagebruik bij zorgenkinderen - beantwoordde deze vraag als volgt.
Om te beginnen is het zo dat er een minimum leeftijd is om een Skype-account aan te maken. De website stelt dat je hiervoor minimaal 13 jaar oud moet zijn. Dat is een regel uit Amerika. In de Nederlandse Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) is de minimum leeftijd 16 jaar. Er worden (terecht) geen eisen gesteld aan het verstandelijk vermogen van de gebruikers. Iemand met een verstandelijke beperking én 16 jaar of ouder, mag dus gebruik maken van Skype. (Uw kind van 10 dus eigenlijk niet.)
Skypen kan veel plezier en voordelen opleveren. Juist als je misschien in een instelling verblijft, of minder mogelijkheden hebt om te reizen. Skype kan dan een prachtig middel zijn om contacten te onderhouden. Sommige jongeren met een licht verstandelijk beperking (LVB) vinden chatten via Skype juist nog prettiger dan een gesprek in het echt: ze kunnen op hun eigen tempo reageren op een chatbericht of het nog eens nalezen. Ook hebben ze soms minder last van afleiding, bijvoorbeeld door lichaamstaal en mimiek tijdens een chatgesprek of belgesprek via Skype.
Aan de andere kant is het belangrijk om te benadrukken dat er ook verschillen zijn in het communiceren via Skype of andere sociale media:
Daarom is het belangrijk om aandacht te besteden aan hoe je Skype gebruikt. Denk daarbij aan het opstellen van je profielgegevens (je hoeft je geboortedatum niet in te vullen), de privacy-instellingen, het toevoegen van contacten (wat doe je als je iemand niet eerder ergens hebt ontmoet?) of het omgaan met een webcam. Daarnaast is het belangrijk om met ouders of begeleiders regelmatig over Skype en het gebruik daarvan te praten, net als over alle andere dingen in het dagelijks leven. Hoe ga je om met een ruzie of zelfs pesten? Welke informatie geef je wel of niet via Skype aan anderen? Wat is er leuk aan, en wat doe je als het lastig is?
![]()
Beantwoord door:
Justine Pardoen
Dr. Justine Pardoen (1959) is hoofdredacteur van deze site, en specialist mediaopvoeding bij Bureau Jeugd & Media.
Meer over deze deskundige
U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.
Reageer
Reactie aanpassen
Antwoorden op reactie