Leeftijd:

7-9 jaar

Trefwoorden:

snapchat, social media,

Mijn dochter van 8 wil graag Snapchat installeren op haar iPad. Is dit al wel iets voor haar leeftijd?

Twee van haar beste vriendinnen hebben dit ook en zij wil er natuurlijk graag bij horen. Ik ken de ouders van deze kinderen wel, en ik vind niet per se dat het onverantwoordelijke ouders zijn.

Ben ik te streng als ik niet akkoord ga met het installeren van deze app? Ik wil natuurlijk mijn dochter niet benadelen, en ik wil ook niet dat ze sociaal uit de boot valt omdat ik een te strikte moeder ben.

Het antwoord van de deskundige

Om te beginnen: de officiële leeftijdsgrens voor Snapchat is 13 jaar. Die minimumleeftijd is gebaseerd op de Amerikaanse privacywetgeving, waarbij ouders toestemming moeten geven voor het invoeren van persoonsgegevens (bij het registreren) als een kind jonger is dan 13 jaar. In Nederland ligt de grens zelfs nog iets hoger, namelijk bij 16 jaar (volgens onze Wet Bescherming Persoonsgegevens). Dat kan Snapchat niet echt controleren natuurlijk, en áls je – als ouders – toestemming geeft, dan is er sowieso niets aan de hand. Maar dat wilde u nou juist weten, of u toestemming moet geven of niet. Wij vinden van niet.

Veel te jong

Snapchat heeft allerlei eigenschappen en mogelijkheden waardoor we 8 jaar echt nog veel te jong vinden:

  • je kunt meekijken bij iedereen – wereldwijd – die Snapchat gebruikt. Dat hoeven nog niet eens enge mannen te zijn (die er zeker ook zijn) maar vooral ook andere afzenders waar je een 8-jarige niet zomaar naar wilt laat kijken. Zoals de tv-kanalen van CNN en MTV;
  • jezelf laten zien aan anderen, met open contactmogelijkheden;
  • interactie met een grote groep;
  • de mogelijkheid om in-app aankopen te doen.

Voorwaarden

Als u het bezwaarlijk vindt om nee te zeggen, dan zou u het eventueel kunnen toestaan onder de volgende voorwaarden:

  • alleen op de iPad. Dan wordt Snapchat alleen thuis gebruikt, en alleen op de momenten dat je zelf in de buurt bent. Zo wordt het een vorm van 'samen spelen', vergelijkbaar met de verkleedspelletjes van vroeger;
  • alleen met haar 2 vriendinnetjes en met uzelf. (We raden u aan om ook zelf een account op uw smartphone te zetten, en samen met uw dochter te ontdekken hoe het werkt. Zo kun je ook meekijken naar wat ze in haar story ('verhaal') plaatst);
  • alleen anderen toevoegen in overleg met u (dus als ze zelf anderen wil gaan volgen);
  • samen in de gaten houden of anderen háár zijn gaan volgen (je kunt helaas niet instellen dat je daar vooraf toestemming voor moet geven).

Privacy-instellingen

Daarnaast zou u dan de privacy-instellingen zo veilig mogelijk moeten maken:

  • de deel- en contactmogelijkheden instellen op 'alleen vrienden' (ook voor story/verhaal!)
  • de zichtbaarheid in 'snel toevoegen' uitschakelen (omdat anders jouw naam actief aan andere gebruikers wordt getoond).

U zou dit alles ook kunnen bespreken met de ouders van haar vriendinnetjes. Zodat die hetzelfde beleid kunnen hanteren.

Succes!

U kunt hieronder reageren op het artikel of u kunt zelf een vraag stellen aan een deskundige. Lees voor het stellen van een vraag ons privacystatement.

Reageer